top of page

Správanie vtáctva na jeseň


Správanie vtáctva na jeseň je veľmi zaujímavé a významne sa líši od iných ročných období. Tu je niekoľko hlavných bodov, ktoré charakterizujú ich správanie počas tohto obdobia:


1.      Migrácia

Migrácia vtáctva je pravidelný sezónny pohyb vtákov medzi hniezdiskami a zimoviskami. Vyskytuje sa na celom svete a umožňuje vtákom využívať optimálne podmienky na rozmnožovanie a získavanie potravy.


Migrácia vtáctva je kľúčová pre ich prežitie a rozmnožovanie. Umožňuje vtákom využiť sezónne dostupné zdroje a zabezpečuje genetickú výmenu medzi populáciami. Pre ľudí je migrácia vtáctva dôležitá aj z hľadiska ekosystémových služieb, ako je kontrola škodcov a opeľovanie rastlín. Pozorovanie a ochrana migračných trás vtákov je preto dôležitou súčasťou ochranárskej činnosti na celom svete.


2.      Zhlukovanie

Na jeseň dochádza k významnému zhlukovaniu vtáctva, čo je správanie, pri ktorom sa vtáky zhromažďujú do veľkých kŕdľov. Tieto veľké kŕdle nielenže poskytujú jednotlivcom lepšie šance na prežitie, ale tiež umožňujú lepšie využitie zdrojov a ochranu pred predátormi. Okrem toho, pre pozorovateľov prírody sú tieto zhromaždenia vtákov fascinujúcim javom, ktorý poskytuje príležitosť na štúdium vtáčieho správania a ekológie.


3.      Zvyšovanie tukových zásob

Na jeseň vtáky zvyšujú svoje tukové zásoby ako prípravu na migračnú cestu. Tuk poskytuje aj určitú úroveň tepelnej izolácie, čo je užitočné najmä počas chladných nocí alebo v chladných oblastiach. Oxidáciou tukov vzniká voda, čo pomáha vtákom udržiavať hydratáciu počas dlhých letov, keď nemajú prístup k vode. Jeseň je zároveň obdobím, kedy pomaly môžeme začať s prikrmovaním vonkajšieho vtáctva.


4.      Zmena peria

Na jeseň mnoho vtákov prechádza procesom nazývaným preperovanie, čo je výmena starého a opotrebovaného peria za nové. Nové perie poskytuje lepšiu izoláciu proti chladným teplotám, čo je dôležité najmä pred zimným obdobím. Preperovanie obvykle začína koncom leta alebo začiatkom jesene a môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Vtáky potrebujú zvýšený príjem potravy, aby zvládli energetické nároky spojené s rastom nového peria. Počas preperovania môžu vtáky zmeniť svoje správanie, napríklad menej lietajú a viac času trávia v úkrytoch. Preperovanie na jeseň je teda zásadným procesom, ktorý umožňuje vtákom udržať si svoje fyzické schopnosti, zlepšiť izoláciu a pripraviť sa na náročné zimné obdobie. Nezabúdajme teda ani na našich domácich operencov a obohaťme ich stravu o prípravky bohaté na vitamíny a minerály, ktoré pozitívne vplývajú na proces preperovania.


5.      Príprava úkrytov

Na jeseň vtáky venujú značnú pozornosť príprave úkrytov, aby sa zabezpečili pred chladnejšími teplotami a nepriaznivými poveternostnými podmienkami, ktoré prichádzajú s blížiacou sa zimou. Hľadajú miesta, ktoré poskytujú ochranu pred vetrom, dažďom a predátormi. Môžu to byť husté kríky, dutiny stromov, skalné štrbiny alebo špeciálne vyrobené úkryty.


6.      Zmena teritoriálneho správania

Zmena teritoriálneho správania vtákov na jeseň je adaptívna reakcia na meniace sa podmienky prostredia. Vtáky znižujú teritoriálnu agresivitu, zhromažďujú sa v kŕdľoch, prispôsobujú svoje teritória a hľadajú spôsoby, ako efektívne získať a skladovať potravu.


Tieto špecifické správania sú kritickými adaptáciami, ktoré vtákom umožňujú úspešne zvládnuť náročné podmienky jesene a pripraviť sa na zimu alebo migráciu.


Vypracovala: Monika Lucskaiová, vedúca predajne Super zoo Moldava nad Bodvou

34 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page