top of page

Prechod na nové krmivo


V obchodoch nájdeme širokú ponuku výberu krmív, až častokrát nevieme, po ktorom z nich siahnuť. Lákavé obaly, rôzne značky, výrobcovia a v neposlednom rade naozaj široká škála druhov a množstva použitého mäsa. Jedno lepšie ako druhé, až si človek hovorí, že by tomu svojmu chlpáčovi chcel dopriať vyskúšať všetky kvalitné krmivá. My ochutnávame recepty rôznych jedál svetových kuchýň, ale čo náš štvornohý kamarát? Je správne riešenie dopriať mu z každého rožka troška?


Čo sa týka stravy, pri psoch platí, že ich trávenie má rado to staré overené (a ideálne, ak je aj kvalitné). Bezhlavé striedanie krmív nie je pre chlpáčov dobré ani prospešné. Rozdiel je samozrejme, ak je zmena potrebná a to napríklad pri prechode z krmiva pre šteňatá na adulty, či neskôr na krmivo pre seniory, opomínať by sme nemali ani zdravotné hľadisko. Niekedy nám však pri zmene krmiva dajú naše psy zabrať a môže to byť pre nás výzva.

Psy zacítia každú zmenu v strave – bodaj by aj nie, keď majú niekoľkonásobne lepší čuch, ako my. Jedlo im musí hlavne voňať. Len pre zaujímavosť, pre psy nie je až tak veľmi rozhodujúca chuť krmiva, na rozdiel od vône, nakoľko ich jazýček má o dosť menej chuťových pohárikov ako ten náš, ľudský.


Kedy najčastejšie meníme krmivo?

Zmenou krmiva nemáme na mysli až tak veľmi prechod v značke zo šteňacích granúl na granuly pre dospelé psy, ale skôr zmenu krmiva zo značky na značku.

Vždy môže nastať situácia, kedy sa psíkovi prejaví alergia, prípadne prestane jesť nejaké granuly, alebo prídu na trh ešte lepšie granuly, ktorými chcete začať kŕmiť. Nové granuly sa oplatí zvážiť aj pri zmene „životného štýlu“ – začíname so psom aktívnejšie športovať/behať a má vyššie energetické nároky? A čo srsť? Veď práve jej krása a lesk je okrem iného tiež jedným z ukazovateľov vyváženej výživy.

Ako na to? Ako čo najcitlivejšie prejsť na nové krmivo?


Citlivo a postupne, to je alfa omega. Ak prechádzate na iné krmivo iba v rámci značky, prechod je jednoduchší, nakoľko jedna značka väčšinou dodržiava rovnaký typ spracovania krmiva a kvalitatívne podobné suroviny. Tak či tak je ideálne preklápať pomery starého a nového krmiva aspoň 3 dni, aj keď ide o zmenu v krmive rovnakej značky.

Ak prechádzate na úplne iné krmivo, úplne inú značku, tam odporúčame ešte pomalší postup. Ako sme spomínali, tráviaci trakt psa je citlivý a na nové krmivo si zvyká 7 až 14 dní – samozrejme, záleží aj od zdravotnej kondície psa. V prvých dňoch primiešavania nového krmiva treba pozorne sledovať stolicu psa, ako aj kvalitu srsti či jeho správanie. Ak sa psík začne viac škrabať, alebo nebodaj zvracia, niečo nie je v poriadku. Stolica môže byť redšia ako zvyčajne, no nemala by to byť hnačka. Tieto príznaky by sa mali upraviť a vrátiť do normálu za pár dní.

Približná schéma primiešavania krmiva:


Prvá fáza – prvé štyri dni: 75 % starého krmiva a 25 % nového krmiva

Druhá fáza – štvrtý až ôsmy deň: 50 % starého krmiva a 50 % nového krmiva

Tretia fáza – deviaty až trinásty deň: 25 % starého krmiva a 75 % nového krmiva

Štvrtá fáza: denná dávka je kompletne z nového krmiva

Vôbec nie je na škodu v prípade prechodu na nové krmivo pridávať k strave aj probiotiká. Pomôžu tráviacemu traktu lepšie sa vysporiadať so zmenou. Veríme, že tieto informácie vám budú nápomocné. Je dôležité dôsledne si premyslieť, či naozaj psíkovi chcete a musíte krmivo meniť. Veľmi dôležitý je postup pre tejto zmene. Nezabúdajte, že vždy chce všetko svoj čas. Zároveň tieto poznatky a informácie platia na väčšinu psíkov, ale môže sa stať, že ten váš bude špeciálny a bude zmenu znášať ľahšie alebo ťažšie, preto ho treba počas tohto procesu dôsledne sledovať.


Vypracovala: Eva Alakšová, vedúca predajne Topoľčany


220 views1 comment

1 Comment


Guest
Jun 08, 2023

Super článok.

Like
bottom of page