top of page

Nenechajme si dažďom pokaziť prechádzky



Určite sa už každý psičkár stretol so situáciou, kedy vonku pršalo a nám sa taaak veľmi nechcelo ísť von do toho nečasu. Občas sa to počasie zblázni až natoľko, že ani naši štvornohí parťáci nechcú ísť von, ale potreby urobiť musia... a nám teda nezostáva nič iné, len sa poriadne obliecť a našich zvieracích miláčikov vyvenčiť. Hovorí sa, že neexistuje zlé počasie, ale len zle oblečený psičkár. 😄


Obliekať nemusíme len seba, ale obliecť môžeme aj našich psíkov. Obliekanie totiž nie je len módny výstrelok, ale má aj svoje opodstatnenie. Má to hneď niekoľko výhod či už z praktického hľadiska, ale aj z toho zdravotného.


Pri prechádzkach v zlom počasí musíme hľadieť na osrstenie psíka, lebo napríklad taký mexický naháč by ani medzi dvere neprišiel a už by sa drkotal. Taktiež záleží aj na veľkosti, veku, aktivite a zdravotnom stave psíka. Viac o obliekaní sa dočítate v našom článku:


Psík sa teší von na prechádzku, možno na stretnutie s inými psími kamošmi a vy máte pred očami len to, ako dlho mu budete po prechádzke sušiť srsť. Skvelým pomocníkom sú funkčné, vode odolné pršiplášte pre psy. Pokryjú značnú časť psíka a tým je sušenie po prechádzke o niečo jednoduchšie. Navyše, niektoré pršiplášte majú aj reflexné prvky, vďaka ktorým je vidno chlpáčov aj vo večerných hodinách.


Samozrejme, niekedy pri venčení nastane nepredvídateľná situácia, ktorá nám to všetko môže trochu skomplikovať. Minimálne teda aspoň tým psičkárom, ktorým sa sem-tam psík zmení na prasiatko a poriadne sa vyváľa v blate. V tomto prípade je náš tip mať „po ruke“ vlhčené obrúsky, ktorými sa zbavíme aspoň hrubej špiny, aby sme si jej domov nepriniesli veľmi veľa,  ale len trošku. Psie a ľudské pH pokožky sa líši, takže by sme to mali rešpektovať a aj keď je na trhu mnoho druhov vlhčených obrúskov, treba siahať po tých výrobkoch, ktoré sú určené pre psíkov a nie pre ľudí.


Ak vozíte psíka v aute, nevyhnutnosťou je buď prepravka, alebo poťah do kufra či zadné sedačky. Poťah má na sebe pogumovanú časť, ktorá je vodeodolná, zabraňuje šmýkaniu a navyše, poťah sa inštaluje naozaj jednoducho. Rovnako jednoducho poťah z auta vyberiete, vytrasiete špinu a môžete ho oprať v práčke na 30°C.


Nikto nechce mať domácnosť plnú blata, preto po príchode domov z venčenia buď psíka poriadne dočistíme obrúskami, alebo ho rovno okúpeme. Kúpanie by však nemalo byť na dennom poriadku. Taktiež aj tu platí, že používame šampóny určené pre psíkov priamo na typ srsti nášho psíka. Dôležité je dávať pozor na oči a uši, aby sa tam nedostala voda a po šampónovaní šampón dôkladne vymyť.


Vysoko absorpčný uterák z mikrovlákna pomôže pri sušení po kúpeli, alebo po daždivej prechádzke. Srsť síce vyschne aj sama, ale je lepšie poriadne ju vysušiť, pretože v mokrej srsti sa darí baktériám a plesniam. Pozor pri sušení krátkosrstých psov – rýchle pohyby v protismere rastu srsti im môžu podráždiť kožu. Rovnaké vlastnosti, ako má absorpčný uterák má aj táto podložka Clean&Dry, ktorú možno využiť v domácnosti, napríklad keď máme to šťastie a vonku neprší, len je mierne mokro a psík sa rýchlo vyschne aj sám, keď si ľahne na podložku.


Dážď, blato, ranná rosa, mokré lístie – toto všetko k jeseni patrí a my psičkári o tom vieme svoje. Aj napriek tomu nášmu štvornohému miláčikovi nemôžeme povedať, že je vonku mokro a preto dnes nepôjde do svojho obľúbeného výbehu s jeho psími kamarátmi, alebo že si nepôjdeme zabehať do lesa, lebo je tam veľa blata. Existujú aj psie výnimky, ktoré nechcú chodiť po mokrom chodníku a ich venčenie je v nečase naozaj veľmi rýchle, ale väčšine psíkov by trojminútová prechádzka nestačila. Niekedy, najmä keď chceme, aby si náš miláčik prechádzku užil čo najviac, nezabránime tomu, aby sa neušpinil... ale aj tak mu tú radosť z prechádzky neodoprieme. Užite si jeseň naplno aj vďaka našim tipom na jesenné „must have“ produkty. 😊 


Vypracovala: Eva Alakšová, ambasádorka Super zoo

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page