top of page

Nástrahy jesene a ako na ne pripraviť vašu mačičku



Prišla jeseň a s ňou aj zmeny farieb listov stromov, chladnejšie počasie a kratšie dni. Všetky  tieto zmeny neovplyvňujú len nás, ale aj našich mačacích miláčikov.  Ako môžeme pomôcť naším mačičkám zvládnuť toto pochmúrnejšie obdobie?


Jeseň prináša ochladenie a rýchlejšie sa vytráca denné svetlo. Preto musíme naše mačičky na tieto nástrahy pripraviť. Pri pohybe vonku je dôležite mačky zviditeľniť pre autá na cestách. Reflexný obojok je skvelým pomocníkom ako urobiť vašu mačičku viditeľnú aj v tme.


Zateplenie búdok alebo vytvorenie teplého miest pre naše mačičky je taktiež veľmi dôležité. Vytvorené miesto v garáži, na chodbe alebo inej časti domu je dôležité obohatiť o toaletu, misky, hračky, škrabadlo a peliešok pre vašu mačičku. Pokiaľ má mačička vytvorenú búdku vonku je potrebné ju dostatočne zatepliť. Môžete ju vystlať drevitou vlnou a pridať rôzne deky, koberčeky  a peliešky. Je dôležite búdku stále kontrolovať aby tkaniny neboli vlhké a v prípade potreby ich obmieňame a dopĺňame.


Nezabúdame na to, že chladnejšie dni nútia mačičky hľadať si teplé miestečko v zákutiach našich domovov, preto sa pri zatváraní pivníc a garáží poriadne poobzerajte, či tam nezatvárate nejakú mačaciu krásku, ktorá sa chcela vnútri iba na chvíľu ohriať.  Vďaka tomu máte možnosť  predísť nepríjemnej a stresujúcej situácií pre mačičku a aj jej majiteľa.


So zmenou počasia prichádza aj zmena prirodzenej aktivity mačičky. Mačky na jeseň zvyknú viac jesť a viac spať. Vyšším kalorickým príjmom si snažia vytvoriť tukovú zásobu potrebnú na prežitie zimy, čo platí najmä pre mačky žijúce vonku. Samozrejme je potrebné dodať mačičkám potrebnú dávku krmiva, ale netreba to preháňať.  Nadmerné množstvo krmiva môže viesť k zdravotným problémom a obezite. Odporúčame kŕmnu dávku prispôsobiť aktivite mačičky, či sa nachádza vo vnútri alebo vonku. Krmivo podávame v menších dávkach viackrát do dňa. Krmivo môžeme podlievať teplou vodou alebo teplým neochuteným vývarom.


Kvalitnú stravu môžeme obohatiť výživovými doplnkami.


Lososový olej je skvelý zdroj „dobrých“ tukov, omega 3 a 6 mastných kyselín, ktorý podporuje cievnu a nervovú sústavu, vyživuje srsť a má pozitívny vplyv na zviera. Adícia lososového, ľanového alebo iného oleja v jesenných mesiacoch má veľký význam pre zdravie zvieraťa. 


Vitamín B a betaglukány sú skvelý prídavok stravy na podporu imunity v chladnejšom období. Betaglukány podporujú obranyschopnosť organizmu, potláčajú zápaly a chránia proti infekciám. B-komplex je doplnok pri a po stresových situáciách ako sú choroby a zranenia. Má blahodarný účinok na nervovú sústavu, metabolizmus a bojuje so stresom.


Na jeseň by sme ešte nemali zabúdať na starostlivosť o kĺby, ktoré v chladnejšom počasí dostávajú zabrať. Taktiež nepodceňujeme ochranu proti parazitom aj keď už sa ochladzuje a samozrejme, pravidelne kontrolujeme našu mačičku, či je v poriadku.


Prajeme vám aj vaším mačacím šelmám príjemnú a farebnú jeseň bez akýchkoľvek komplikácií.


 

Vypracoval: Lulu Vargová, Ambasádor Super zoo, Super zoo Prešov Ľubotice

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page