top of page

Na čo nezabúdať pri jesennej turistike so svojim zvieracím miláčikom



Leto nám pomaly, ale iste skončilo, teploty poklesli do prijateľnejších a znesiteľnejších sfér pre nás aj pre našich štvornohých parťákov a tým nám oficiálne začalo aktívnejšie športovo-turistické obdobie. Nižšie teploty nás odbremeňujú od nadmerného množstva vody, ktoré musíme mať vždy k dispozícií pre nás aj pre psy, ktoré sa prehrievajú a najradšej by sa hodili za účelom schladenia sa niekam do rieky, alebo jazera. V tomto období už vydržia omnoho viac bez potreby schladenia sa, čo nám samozrejme vyhovuje a obe strany si výlety vieme o to viac užiť.


Jeseň nám prináša veľa možností na výlety, príroda na nás dýcha a hrá rôznymi farbami, pobyt v nej poskytuje účinnú psychohygienu. Aj keď je príroda okolo nás krásna, vie byť aj vrtošivá a veľmi rýchlo sa vie zmeniť z jasnej, hrejivým slnkom zaliatej oblohy na pochmúrnu, tmavú a hlavne upršanú. Na tieto náhle zmeny sa musíme samozrejme pripraviť. Pripraviť treba nie len seba, ale aj našich zvieracích parťákov, pretože tak ako nám nie je vždy príjemný dážď s vetrom v tvári, tak to isté platí aj o chlpáčoch (česť výnimkám). Pri našej výbave sa na jesenné aktivity treba myslieť aj na nich.


1.       Voda

Aj keď sa nám vonkajšia teplota znížila pod 20° stále netreba zabúdať na zavodnenie. Či už sa pripravujeme na pohodovejšiu 6 km prechádzku, alebo na 25 km vysokohorskú túru, zavodnenie psa je jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré treba myslieť. Ideálne je psa zavodniť minimálne 1 hodinu pred výkonom. Väčšinou sa nám stane, že pes ráno, respektíve vtedy, keď to my potrebujeme, nechce čistú vodu. Pre tieto prípady sa používajú špeciálne iontové nápoje pre psy buď na základe cukrov, aby doplnili rýchlo energiu psa, alebo na základe proteínov a tukov, ktoré sa naopak spotrebovávajú dlhšie, a preto sú vhodnejšie pri náročnejších a dlhších aktivitách. Čo majú tieto výrobky spoločné so zavodnením? Zarábajú do vody, takže pes sa vďaka tomu zavodní a zároveň dostane potrebnú energiu na výkon. Kým však nie ste aktívnym športovcom a pes nie je v pravidelnej fyzickej záťaži, nutne ich doma mať nepotrebujete. Pre ľudí s bežnými pohybovými výkonmi bude stačiť,  ak sa do vody podávanej pred náročnejšou fyzickou aktivitou pridá trochu vývaru s vodou, kúsok kapsičky zmiešanej s vodou alebo vajíčko. Použiť sa dá čokoľvek, čo ochutí vodu tak, aby ju pes vypil.


2.       Strava

Rovnako podstatným aspektom ako zavodnenie je aj potrava. Tak ako ani my sa pred turistikou nenajeme na prasknutie, to isté platí aj pre psy. Pri väčších plemenách obzvlášť kvôli riziku možnej torzie (pretočenie) žalúdka. Môžeme si povedať, že hodina pred stačí, aby sa mu začalo tráviť – nie je tomu úplne tak. Väčšina z nás kŕmi svojich havkáčov granulami a ako veľmi dobre vieme, granuly v žalúdku niekoľkonásobne zväčšia svoj objem a trávia sa aj okolo 20 hodín. Psa následne kŕmime až po túre, kedy jedlo dostane ako patričnú odmenu.


3.       Výbava

Výbava je veľmi rozsiahla téma, ale asi každým využívaná časť je postroj pre psa (pri turistike o psovi na obojku ani neuvažujem, ale skôr chcem postrojom dodať voľnosť a pohodlie). Postrojov je na trhu viacero druhov a tvarov, preto je podstatné vybrať ten správny. Takzvaný „nórsky typ“ postroja nie je vôbec vhodný na turistiku ani žiadne dlhé prechádzky, hlavne ak vám pes ide do ťahu. Nórsky postroj ide psovi priamo cez ramená a lopatky a z dlhodobého hľadiska psa obmedzuje v pohybe, skracuje šľachy a deformuje kostru. Tento typ postroja je vhodný na voľný pohyb bez ťahu, alebo keď potrebujete na určitú dobu mať psa pod kontrolou, do ťahu však rozhodne nie. Na tento účel sa používajú H-čkové (alebo Y) postroje, ktoré idú okolo krku a opierajú sa o hrudnú kosť, prechádzajú jej stredom za predné nohy, kde musí byť aspoň na 2 prsty vzdialený od pazúch aby neodieral a následne hore okolo hrudníka. Zapínanie je hore až za lopatkami.


Samostatnou kategóriou postrojov sú dlhé ťažné postroje. Tieto postroje sú určené iba do predného ťahu, kedy po psovi vyslovene chceme aby ťahal – ideálne nás – smerom dopredu. Konštrukčne sú robené inak ako klasické, krátke postroje a preto sa využívajú v psích športoch ako canicross (beh so psom), bikejöring (pes ťahá na bicykli), scooterjöring (pes ťahá na kolobežke), skijöring (pes ťahá na bežkách), káry, sane a pri dogtrekoch (turistika so psom). Nazývajú sa dlhé kvôli tomu, že končia až pri koreni chvosta psa takže pes vie využiť celé telo a poriadne sa do ťahu oprieť. Pri týchto postrojoch ale obzvlášť platí skúšať, skúšať, skúšať! Každá značka, každý model je inak šitý a ťahaný, každý pes je telesne iný a tu sa rozhodne nemôžeme riadiť veľkostnými tabuľkami, lebo tie sú  orientačné a pokiaľ nemáme klasického predstaviteľa plemena, pre ktoré je daný postroj vhodný, tabuľkami sa nemôžete riadiť. Skúšajú sa výhradne v ťahu, pretože na tento účel sú určené a bežne v kľudovom stave vyzerajú, že sú psovi malé, aj keď opak je pravdou. Taktiež sa môže stať, že pri skúšaní postroj sadne so všetkým ako má, ale pes v ňom odmietne ťahať, alebo sa bude krútiť, či proste do ťahu nedá takú silu ako v inom postroji – vtedy vieme, že postroj nie je vhodný a treba hľadať a skúšať ďalej. Tento typ športového postroja volíme, ak naozaj chceme so psom pravidelne pracovať a chceme aby nás pri turistike ťahal smerom dopredu – týmto mu dáme účel a „prácu“.


Výbava pre nás ľudí obsahuje viacero komponentov, ktoré môžeme využiť, ale nemusíme. Ak vyžadujeme od psa ťah a aby nám jeho 4-nohý pohon trochu do tých kopcov pomohol, je potrebné okrem správneho postroja pre psa mať výbavu pre nás. Pozostáva z vhodného sedáku, ktorý máme okolo bedier/pásu a amortizačnou (odpruženou) vôdzkou, pomocou ktorej sme spojení so psom. Amortizačná vôdzka vďaka gume, ktorú má v sebe, tlmí nárazy  a tým šetrí nás aj chlpáča.


Pokiaľ si chceme prechádzku, alebo ľahšiu turistiku iba užiť a dopriať voľnosť sebe aj psiemu parťákovi stačí mať so sebou napríklad vôdzku Flexi, alebo psa s dokonale naučeným povelom privolávania aj na voľno (aj keď neodporúčam). Nezabúdajte však na chránené oblasti, kde pes musí byť povinne na vôdzke a pozor na poľovníkov, ktorí ak vás stretnú so psom na voľno, veľmi rýchlo a rázne vám vysvetlia, že na vôdzke byť musí.


4.       Oblečenie

Sychravé a nepredvídateľné počasie sme už spomínali a v tejto súvislosti je dobré nezabúdať na softshellové bundy a pršiplášte pre psov. Pršiplášte nás všetkých chránia pred nepríjemným studeným dažďom a vieme vždy náramne oceniť, že nie sme premočení do nitky a nie je nám zima. Verte, že naše psy to vedia oceniť  aj pri každodenných prechádzkach. Ďalším z benefitov pre nás, majiteľov psíkov je pri ich použití príležitosť čo najviac eliminovať zápach mokrého psa v domácnosti po venčení v daždi. Pri dlhosrstých plemenách o to viac, keďže niekedy nestačí na ich usušenie po zmoknutí ani hora uterákov. Pršiplášť je preto jeden z najlepších možných variantov ako tomu predísť a venčenie je vďaka tomu príjemnejšie obom stranám.

O turistike to platí viacnásobne. Tu nám totiž pršiplášť zohráva ešte jednu veľmi dôležitú funkciu – hlavne pri dlhých túrach – a to je izolácia a udržanie tepla. Vieme sami na sebe, že keď zmokneme, príliš sa spotíme a hore na vyhliadke nás ofúkne studený vietor, nie je to nič príjemné a s najväčšou pravdepodobnosťou prechladneme. To isté platí aj pre psy a najmä tie krátkosrsté, ktoré nemajú takmer žiadnu (niektoré vôbec žiadnu) prirodzenú izolačnú vrstvu v podobe podsady, ktorá by ich ochránila. Z tohto dôvodu je dobré myslieť aj na ich izoláciu a ochranu pred vetrom, pretože zápaly močových ciest, prechladnutie bedrových kĺbov alebo aj takzvaný syndróm mŕtveho chvosta nie je žiaden pôžitok.


Softshellová tenká bunda je skvelá vec po dokončení túry, kedy nechceme aby nám pes opäť príliš rýchlo vychladol, alebo ak je sucho, ale veterno môžeme ju na vrcholoch použiť tiež ako izolačnú vrstvu. Ak nie je príliš chladno netreba bundu zbytočne neobliekať, aby sme naopak psa neprehrievali. Ak sme na pršiplášť zabudli a po ceste nás zastihne nejaká prehánka je dobré mať v zálohe v aute uterák, ktorým psa vysušíme a očistíme od prípadného blata. V takejto situácií, keď nám pes zmokol a je vonku chladno, je treba psa naozaj vysušiť a obliecť do izolačnej vrstvy.


5.       Obuv

Obuv a ochrana labiek. Je to na turistike pre psa, ktorý má spoločné korene s vlkom vôbec potrebné? Odpoveď znie áno aj nie. Topánky alebo papuče pre psa poznáme rôzne a taktiež majú rôzne využitie a nie každá topánočka je vhodná pri všetkých aktivitách a povrchoch.


Topánočky od Trixie, odporúčame skôr pri ochrane poranených labiek. Pri úrazoch na psích vankúšikoch treba dbať na čistotu v okolí rany, najmä aby bola v suchu a vtedy je táto pevná topánka ideálna.


Ako turistickú obuv skôr preferujem „papuče“, ktoré umožňujú väčšiu pohyblivosť labiek a prirodzenejší kontakt s povrchom. Nie je však nutné papuče a obutie psa používať pri každej jednej turistickej prechádzke. Treba pri tom myslieť na to, po akých povrchoch pôjdete a akú dlhú dobu. Pokým viete, že trasa je vysokohorská v ostrými kameňmi a je naozaj veľké riziko poranenia, vtedy treba zvoli ochranu labiek v podobe odolnejších papučiek. Podobná situácia nastáva v zime kedy sme v okolí mrznúceho snehu a pes chodí po ostrom ľade. V zime sa často stáva, že sneh sa doslova lepí a vytvára stuhnuté snehové guličky medzi vankúšikmi psa nalepené na chlpoch, ktoré sú mu nepríjemné.


Dostatočne vybavený majiteľ štvornohého parťáka  si s ním dokáže naplno užiť takmer akýkoľvek turistický zážitok v pohodlí a bezpečí. Nezabúdajte na nejaké odmeny vo forme maškrty, ktoré každého chlpáča potešia a povzbudia. Zabaľte mu na výlet do batohu energetické vysokomäsové pamlsky Carnilove, alebo salámiek meatlove, ktoré mu dodajú energiu navyše a zároveň ho odmenia za dosiahnutý výkon.


Trasy a terén vždy poctivo zvažujeme vopred na základe našich aj psích telesných schopností a zdatností. Netreba však schopnosti úplne preceňovať – nezvyknutý pes je totiž to isté, ako nezvyknutý človek – môže sa preťažiť, ublížiť si, alebo si takéto aktivity až znechutiť.


Šteňatá taktiež na dlhé túry nepatria. Podľa veku môžu prejsť aj 5km, musíme ale myslieť na to, že sú vo vývine, chrupavky ešte nie sú celkom zacelené, veľmi rýchlo si môžu ublížiť a aj keď nevyzerajú, žeby boli unavené, verte, že sú. Iba proste nemajú mieru a na to sme tu my, ich majitelia, aby sme im aktivitu dávkovali pravidelne a zdravo.


Vypracovala: Zuzana Kúdelková, Vedúca zmeny, Super Zoo Most pri Bratislave

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page