top of page

Degu čilský (lat. Octodon degus)


Degu čilský, osmozub degu, osmák, alebo osmak sú všetko pomenovania pre rozkošné zvieratko pripomínajúce veveričko-potkana 😊  latinského názvu Octodon degus. Pokračujte v čítaní a zistíte, ako sa o ne starať čo najlepšie.

 

Stručná charakteristika

Degu patrí do radu: (Rodentia) hlodavce, podrad: (Hystricognatha) dikobrazočeľustné, čeľaď: (octodontidae) deguovité/osmákovité. Do rovnakej skupiny patria aj dikobrazy, morčatá a činčily. Starší názov „osmozub“ je odvodený z tvaru jeho zadných zubov, ktoré majú tvar ležatej osmičky. Degu čilský je andský hlodavec s dlhým chvostom, končiacim sa štetinkou. Má pomerne veľké ušká, dlhé hmatové fúziky a v dospelosti tmavooranžové zuby (sú známkou dobrého zdravotného stavu, nie ochorenia). Farba vzniká reakciou slín a chlorofylu z rastlín. Stoličky tvarom pripomínajú osmičky, od čoho je odvodené aj meno osmák. Zadné nohy sú dlhšie ako predné a na každej je 5 osrstených prstov s malými pazúrmi. Dožívajú sa približne 5 až 9 rokov. Aktívny je vo dne i v noci.

 

História

Degu pochádza z Čile v Južnej Amerike. Prvýkrát bol opísaný a systematicky zaradený v roku 1782 jezuitom Juanem Ignaciem Molinou v jeho diele Ensayo sobre la historia natural de Chile (voľne preložené ako: Esej o prírodnej histórii Čile). Dovtedy si ich ľudia zamieňali s veveričkami.

 

Spôsob života

Degu nikdy nechováme samotného. Mohlo by to mať devastačné následky. Vo voľnej prírode žijú v rodinách, ktoré majú od 3 do 10 členov. V kolóniách (spojených rodinách) tak môžeme sčítať aj cca 200 jedincov. V hojných počtoch obývajú suché a vegetačne chudobné horské, stepné a pobrežné oblasti. Každá rodina si chráni svoje teritórium. Samčekovia stavajú vysoké kopčeky, na ktorých hliadkujú. Samozrejme platí pravidlo, čím vyšší kopček, tým vyššie hierarchické postavenie. Pokiaľ zaznamená degu nebezpečenstvo, vydá ostrý piskľavý zvuk, čím varuje kolóniu. Môže pri tom aj udrieť chvostom do zeme.

 

Strava

Degu je striktný bylinožravec. Jeho tráviaci systém sa vyvíjal v podmienkach veľmi chudobných na cukry a tuky. Nepotrebuje obohacovať stravu žiadnymi živočíšnymi bielkovinami.  Jeho inzulín má atypickú štruktúru a môže dostať cukrovku. Pre vedcov je preto modelovým organizmom vhodným na výskum cukrovky.

Hlavnou zložkou jeho potravy má byť seno, ktoré má nonstop k dispozícii. Treba mu podávať čerstvú stravu (ideálne zelenú) s nízkym obsahov nevhodných prvkov (cukrov a pod.) – púpavové listy, čerstvú tráva, brokolicu, lístky mäty piepornej, polníček. V neposlednom rade podávame bezobilné granuly podľa kŕmneho návodu. Čo sa týka ovocia, to mu pre vysoké hladiny cukru v ovocí neodporúčame podávať.  

Osmaka degu nikdy nekŕmime obilím, suchým pečivom, citrusmi a cibuľovitou zeleninou, ani maškrtami obsahujúcimi cukor, mlieko, či vajcia.

 

Sám či v skupine?

Ako sme už spomenuli vyššie, osmaky nikdy nechováme osamote. Ideálna je kombinácia kastrovaného samca a viacerých samíc.

 

Pitný režim

Vodu podávame v napájačkách (buď s guľôčkou, alebo niplom), nie v miskách (mohli by ju vyliať, znehodnotiť).

 

Chovné zariadenie

Najlepším domovom pre vaše osmaky je chovné zariadenie s rozmermi 100 cm na výšku a približne 60 cm na šírku. Tieto zvieratká preferujú mať možnosť „ísť do výšin“ – preto by zariadenie nemalo byť nižšie než spomínaných 100 cm.  Stále platí, čím viac priestoru zvieratku poskytnete, tým lepšie. Aby sa cítil degu v chovnom zariadení príjemne, nemali by ste šetriť v jeho ubikácii tunelmi, preliezkami, úkrytmi a domčekmi. Na prvý pohľad sa Vám môže zdať, že Vami zvolená klietka je príliš veľká, ale akonáhle ju vybavíte doplnkami ako sú misky na krmivo, tunely a preliezky, všetko sa hneď bude javiť inak. Výbavu môžete obohatiť aj o konáre a vetvičky. Kolotoč je pre osmakov veľmi dôležitý – pozor však na jeho výber. Klasické kovové kolotoče majú síce vyššiu životnosť, no často pri ich používaní dochádza k úrazom. Máme pre Vás však bezpečnejšiu alternatívu v podobe dreveného kolotoča Epic Pet (pre osmaky volíme vždy veľkosť XL). Všetky doplnky, hračky a domčeky volíme v drevenom prevedení, pretože pri plastových či kovových doplnkoch by hrozil úraz, či iné poškodenie zdravia. Osmaky musia hlodať, preto sa musíte zmieriť s tým, že doplnky z jeho obydlia raz „padnú za obeť“. Viac informácií ako vybaviť chovné zariadenie nájdete aj v článku Enrichment. 

 

Starostlivosť

Základom starostlivosti o zvieratko je všímať si jeho správanie a fyzický stav. Je potrebné  kontrolovať stav chrupu, dĺžku pazúrov (v prípade potreby ich skrátiť) a v neposlednom rade sa poriadne starať o jeho srsť. Tým máme na mysli pieskové kúpele. Osmakom umiestnime nádobu s kúpacím pieskom pre malé cicavce do chovného zariadenia a už iba sledujeme, ako sa „umývajú“.  Viac info o pieskovom kúpeli nájdete tu. 

 

Podstielka

Podstielka je dôležitou súčasťou biotopu a jej výber môže ovplyvniť zdravie, ale aj náladu osmakov. Ideálne pre ich neosrstenú časť labiek sú bezprašné hobliny, celulózové peletky (Asan), drevitá vlna, či kombinácia všetkých uvedených podstielok.

Nikdy nepoužívame podstielky hrudkujúce, tvrdé na dotyk (napr. hoblinové peletky), borovicové alebo cédrové hobliny/drevené čipsy.

 

Manipulácia so zvieratkom

Osmaka pri manipulácii nikdy neprevraciame na chrbát ani ho nijako fyzicky netrestáme. Tieto zvieratká nikdy nechytáme za chvost, vedia ho totiž „pustiť“ (chvostík už následne nedorastie).  Pokiaľ ho niečo vystraší, znervóznie a môže sa pokúsiť o útek, alebo dokonca pohrýzť. Ideálny stav je, ak nám zvieratko verí natoľko, že sa nám dá bez problémov chytiť, alebo samo vojde do dlane.

 

Ku komu sú vhodné?

Tieto zvieratká sa tešia čoraz väčšej obľube najmä u teenagerov, no spoločnosť robia aj mladým dospelákom. Ak sa osmačik zapáči Vášmu dieťaťu, určite myslite na to, že ich spriateľovanie musí prebehnúť pod Vašou kontrolou.

Ten, kto tieto zvieratká chová, mi určite potvrdí, že sledovať osmačie kolónie je pastvou pre oči. Degu je zvieratko, ktorého priazeň nezískate ľahko, ale o to krajšie a cennejšie potom bude starostlivo vybodované puto medzi ním a Vami.


Vypracovala: Mgr. Mária Ivanová, Partnership manažér Super zoo

47 views0 comments

Comments


bottom of page